Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla, kasıtlı bir biçimde istendik değişiklikler meydana getirme süreci olarak tanımlanmaktadır. Bireyde eğitim yoluyla gerçekleştirilecek olan tüm değişikliklerin, bireyin içinde yaşadığı toplumun değerlerine uygun düşmesi, toplum tarafından istenilen ve beğenilen davranışlar olması gerekmektedir. Bu nedenledir ki eğitim, belli amaçlar doğrultusunda, bireyin davranışlarını planlı bir biçimde değiştirmeye yönelik yasaları, ilkeleri ve teknikleri bulmaya çalışan bir bilim dalı olarak gelişimini sürdürmek zorundadır. Her bilim dalı için olduğu gibi, eğitimin de işlevlerini etkili bir biçimde gerçekleştirebilmesi, bir başka deyişle bireylerin davranışlarında istendik davranışları yeterli bir düzeyde gerçekleştirilebilmesi, eğitim alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme çabalarına bağlı bulunmaktadır.
Eğitimin geçmişi insanlık kadar eski olmakla birlikte, bir bilim olarak gelişiminin yeni olduğu söylenebilir. Geçmişten günümüze eğitimin bir bilim olarak gelişmesinde pek çok bilim adamının önemli çabaları ve katkıları olduğu bilinmektedir.
Kültürümüzde , “Beşikten Mezara Kadar İlim Öğreniniz.” şeklinde yer alan hayat boyu eğitim, dünyadaki eğitim sistemlerinden önceki tarihlere uzamasına rağmen ülkemiz için yeni bir kavram olarak değerlendirilmektedir.
Dünyaca ünlü psikoloji profesörü Abraham Maslow, “Tüm hayat eğitimdir. Herkes öğretmendir ve herkes sürekli olarak öğrencidir.” Demekle “hayat” ile “eğitimin” ahenkli bütünlüğünü özet şekilde açıklamıştır.
Eğitimin temel özellikleri:
· Eğitim bir süreçtir.
· Eğitim sürecinde, bireyin davranışlarının istenilen yönde değiştirilmesi amaçlanmaktadır.
· Davranışlarındaki değişme kasıtlı olarak gerçekleştirilmektedir.
· Eğitim sürecinde bireyin kendi yaşantıları esastır.
Yukarıdaki üç unsurun bir arada bulunduğu eğitim, formal eğitim olarak adlandırılır. Formal eğitim, önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda, hazırlanan program çerçevesinde planlı olarak yapılan eğitimdir. Okullarda, halk eğitim merkezlerinde açılan kurslarda, hizmet içi eğitim kurumlarında verilen eğitim formaldir.
Planlı programlı eğitimin yanı sıra, birey yaşam içinde karşılaştığı durum ve bulunduğu grubun üyeleri ile etkileşimde bulundukça farkında olmadan yeni davranışlar öğrenir. Çocukla arkadaşlarıyla oynarken, gençler akranlarıyla oluşturdukları gruplar içinde birbirleriyle etkileşim kurarak, yardımlaşmayı, dayanışmayı, iş birliğini, kurallara uymayı öğrenirler. Eğitimin bu şekilde gelişigüzel, kendiliğinden oluşan şekli informal eğitim olarak adlandırılır. Aile içinde akran gruplarında oluşan eğitim informaldir. İnformal eğitim kontrollü ve planlı olmadığı için, bu eğitim süreci içinde insanlar, istenmeyen ve zararlı davranışları da öğrenebilirler. Sigara içmek, kopya çekmek bunlara örnek gösterilebilir.
Formal eğitim ile informal eğitimi kesin sınırlarla ayırmak mümkün değildir. Aynı kurum içinde hem formal hem de informal eğitim bir arada gerçekleşebilir. Örneğin,örgün eğitim kurumlarında formal eğitim ağırlıklı olmakla beraber birlikte öğrencilerin birbirleriyle, öğretmenleriyle kurdukları ilişkiler içinde informal eğitim de gözlenebilir. Öğrenciler bu süreçte program da olmasa da öğretmenin değerlerini, tutumlarını öğrenebilir ve davranışlarını taklit edebilirler.
Formal eğitim ile informal eğitimi iki ayrı kutup olarak görmemek gerekir. Bireye sunulan eğitim gelişigüzellikten planlılığa doğru geliştikçe formalleşir. Çocuklarının eğitimi ile yakından ilgilenen ailelerde ve usta-çırak eğitiminde informal eğitimin özelliklerinin yanı sıra formal eğitimin özelliklerini de görmek mümkündür.
Kaynak:
Yıldırım, M. (2009). Yaygın Eğitim ve Halk Eğitimi Merkezleri. (1.Basım). Ankara: Gazi Kitabevi.p.3
Erden, Prof.Dr. Münire.(2005) Anadolu Öğretmen Liseleri İçin Eğitim Bilimine Giriş. (5.Basım). Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları. p.3-4
Bu Konuyla İlgili Yararlanacağınız Web Sayfaları
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilNice post
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil